Terug naar overzicht

Pensioenwet

Rust, vrijheid, gezelligheid, ontspanning. Genieten van het mooie leven. Zie jij zo jouw pensioenjaren Bekijk de pensioen pagina voor je? Zorg dan dat je tegen die tijd genoeg financiële ruimte hebt. Wat regelt jouw werkgever daarvoor? Wat mag hij regelen? En wat regel je zelf? Lees meer over het nieuwe pensioenakkoord.

Meer inzicht in je eigen pensioenkapitaal. Dat vinden we een van de positieve gevolgen van de nieuwe pensioenwet Bekijk de pensioen pagina. Je kunt daardoor beter je eigen keuzes maken. Misschien wil je wel een deel van je pensioenkapitaal op je pensioendatum opnemen. Dit wordt een lumpsum genoemd en is mogelijk vanaf 1 januari 2022. Handig voor als je eindelijk die camper wil kopen. Maar het kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties hebben nog veel meer afgesproken in het nieuwe pensioenakkoord. We lichten een tipje van de sluier op. Meer weten over de gevolgen voor jouw persoonlijke situatie of voor jouw onderneming? De adviseurs van Luyten staan voor je klaar!

AOW-leeftijd stijgt minder snel
We beginnen met een meevaller: de stijging van de AOW-leeftijd gaat minder hard dan eerst werd afgesproken. In 2020 en 2021 blijft de AOW-leeftijd zelfs 66 jaar en 4 maanden. In 2022 stijgt die met 3 maanden, in 2024 komt hij uit op 67 jaar. Daarna stijgt de AOW-leeftijd niet 1 jaar per jaar dat we langer leven, maar 8 maanden. De AOW-leeftijd blijft dus gekoppeld aan de levensverwachting.

Eerder stoppen met werken, geen boete
En nog een fijne: in steeds meer CAO’s staan afspraken over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers. Vanaf bepaalde leeftijden is het bijvoorbeeld mogelijk om 80% te werken, 90% uitbetaald te worden en 100% pensioenopbouw te genieten. Om dat te stimuleren wordt de boete van 52% op ‘eerder stoppen met werken’ tijdelijk tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2026 afgeschaft. Heb je een zwaar beroep? Dan kun je maximaal 3 jaar eerder stoppen met werken met een uitkering vanuit de werkgever van circa € 21.000 bruto per jaar. Na 2026 wordt er van werkgevers verwacht dat ze een structurele oplossing hebben gevonden om werknemers vitaal de pensioendatum te laten bereiken.

Wat regel je als ondernemer voor jezelf?
Nog iets wat goed is om te weten: de fiscale ruimte om te sparen en/of te beleggen voor je oude dag wordt beperkt op 33% van je inkomen. Dat betekent dat er veel meer fiscale ruimte voor ondernemers ontstaat om een oudedagsvoorziening op te bouwen. En ook van dat opgebouwde geld mag je 10% opnemen voor het kopen van die camper. Of om op vakantie te gaan.

Ben jij werkgever? Start dan op tijd met het inventariseren van de huidige pensioenregeling Bekijk de pensioen pagina. Van daaruit kun je een analyse maken over hoe de ‘nieuwe’ pensioenregeling Bekijk de pensioen pagina eruit moet zien en hoe je de twee pensioenregeling Bekijk de pensioen paginaen gaat administreren. Wij helpen je daar natuurlijk graag mee op weg. Ook geven we je advies over hoe je het verschil in arbeidsvoorwaarden straks duidelijk kunt communiceren met je werknemers.

Meer informatie over dit onderwerp of direct contact?

Neem contact op met onze specialist
Robert Hanssen
Adviseur pensioen & arbeidsongeschiktheid